013-455 87 90 tilburg.pvt@kpnmail.nl

Materiaal

Om Jeu de Boules te spelen heb je natuurlijk boules nodig. De meeste mensen komen tijdens vakantie in Frankrijk in aanraking met jeu de boules en kopen dan een setje ballen in de supermarkt ter plekke. Meestal wordt er op de kleintjes gelet en het setje bestaat uit 8 boules. twee met één ring twee met twee ringen etc. Prima mee te spelen, iedereen 2 boules en lekker met z ’n vieren, twee tegen twee. Alleen die Fransen op dat pleintje hadden toch 3 boules per persoon en als je goed keek zag je dat de één met grotere ballen speelde en sommigen hadden zelfs een andere kleur. Hoe zit dat nou?
Als je Petanque ( de meest gespeelde vorm van jeu de boules ) officieel speelt b.v. op een vereniging aangesloten bij de NJBB moet je goedgekeurde boules hebben.

Volgens het internationaal spelreglement moeten de boules:
a) van metaal zijn,
b) een diameter van minimaal 70,5mm en maximaal 80mm hebben,
c) een gewicht hebben van minstens 650 gram en maximaal 800 gram,
d) Het merk van de boules en de cijfers die het gewicht aangeven moeten in de boules zijn gegraveerd en leesbaar zijn. Daarnaast is er nog een nummer gegraveerd zodat de boules (voor als spelers met boules spelen met het zelfde uiterlijk) herkenbaar zijn.

Een setje wedstrijd boules is duurder dan een setje recreatie boules, de kwaliteit is echter aanzienlijk beter. Voor die genen die van plan zijn om wedstrijd boules aan te gaan schaffen raad ik aan om contact op te nemen met een bij de Nationale Jeu de Boules Bond aangesloten vereniging. De mensen daar kunnen je adviseren en vaak bestaat de mogelijkheid om ballen uit te proberen. Winkelpersoneel is vaak ondeskundig als het om boules gaat!!

 

Sextetten 2022
2021 Beplanting